28 Кві

Дієта при цукровому діабеті I типу

Дієта при цукровому діабеті I типу

Дієта при цукровому діабеті I типуОсновний лікування цукрового діабету I типу є грамотна інсулінотерапія і володіння методиками самоконтролю. При цьому метою лікаря є підібрати таке поєднання препаратів і режим лікування, щоб мінімізувати коливання глюкози в крові і знизити ризик можливих ускладнень.

Дієта в лікуванні цукрового діабету I типу відіграє другорядну роль. Пацієнти з нормальною вагою в відсутність будь-яких ускладнень при правильно підібраній терапії потребують лише в обмеженні прийому продуктів, що містять вуглеводи. В іншому дієта хворого на цукровий діабет I типу відповідає повноцінному здорового раціону харчування, збалансованого за калорійністю і вмістом основних поживних речовин. Сучасні схеми лікування включають введення інсуліну короткої дії 3 рази на день перед кожним з основних прийомів їжі. Незважаючи на те, що доза інсуліну коригується залежно від планованого обсягу їжі, повністю зімітувати фізіологічний ритм виділення інсуліну в організмі досить складно. Адже введений інсулін «не знає», коли і скільки ви з’їли. Тому пацієнти з цукровим діабетом I типу потребують дотримання деяких обмежень в їжі і ретельному самоконтролі.

Що є? Що не їсти?

Отже, пацієнтам з цукровим діабетом рекомендують дієту з помірно зниженою енергоценностью за рахунок легкозасвоюваних вуглеводів і тваринних жирів. Методи термічної обробки не мають значення. Смажене і гостре протипоказано лише пацієнтам, що мають запальні захворювання шлунково-кишкового тракту. Раніше, пацієнтам рекомендували дробовий режим харчування: 5-6 разів на день з рівномірним розподілом вуглеводів. В даний час при дотриманні сучасних режимів інсулінотерапії необхідності настільки суворо режиму і частих прийомів їжі немає.

Головне, щоб доза введеного перед їжею інсуліну відповідала тому підвищення цукру в крові, яке відбудеться після прийому їжі. При цьому слід розуміти, що далеко не всі продукти швидко і сильно підвищують глюкозу в крові. Сахароповишающім дією володіють в основному вуглеводи. Тому з’їдаються вуглеводи слід враховувати, щоб правильно розрахувати дозу інсуліну короткої дії. Вуглеводи входять до складу більшості рослинних продуктів, а з тварин тільки в рідких молочних продуктах. Вуглеводи поділяють на ті, які сильно і слабо підвищують глюкозу сироватки крові після їжі. До перших відносяться злаки (хліб, хлібобулочні вироби, крупи, кукурудза), фрукти, молоко і рідкі молочні продукти, деякі овочі (картопля), а також продукти, що містять цукор та інші легкозасвоювані вуглеводи (фруктоза, лактоза, мальтоза). Всі ці продукти підвищують глюкозу крові, і їх слід підраховувати при дозуванні інсуліну. Без підрахунку можна їсти такі продукти: капусту, салат, зелень, редис, кабачки, баклажани, гарбуз, перець. Трохи більше вуглеводів міститься в моркві, буряках і бобових (без підрахунку можна з’їсти не більше 200 грам бобових за їжу).

Категорично забороняється вживання солодких напоїв (лимонад, чай з цукром, фруктові соки і т.д.), обмежується вживання солодощів. В даний час випускається цілий ряд солодощів для хворих на цукровий діабет. Їх відмінність полягає в тому, що вони містять не легкоусвояемий цукор, а цукрозамінники, які не так сильно підвищують глюкозу крові після їжі. Цукрозамінники поділяють на калорійні і некалорійні. До калорійним відноситься фруктоза, сорбіт і ксиліт. Ці речовини за харчовою цінністю відповідають глюкози, проте не викликають настільки різкого підвищення рівня глюкози в крові. Переважними для хворих з цукровим діабетом є некалорійні замінники цукру, такі як аспартам, сахарин, цикламат, ставіозід (Сукразід, Аспартам, Сурель, СусЛюкс і до.). На жаль поки що більшість продуктів для діабетиків містять калорійні замінники цукру. Хворим з надлишково масою тіла вони протипоказані. Уважно стежте за складом купуються продуктів у відділі «Для діабетиків». І пам’ятайте, що навіть ці продукти слід враховувати при розрахунку доз інсуліну.

Будемо точні

Для більш точного розрахунку дози інсуліну щодо кількості з’їдених продуктів розроблено систему Хлібних Одиниць (ХО). Одна ХЕ дорівнює кількості продукту, що містить 10-12 грамів вуглеводів, наприклад один шматок хліба, один апельсин середньої величини, 1 склянка молока, 2 столові ложки каші з гіркою. Існують спеціальні таблиці для розрахунку хлібних одиниць в продуктах харчування. Знаючи, скільки ХЕ ви збираєтеся з’їсти за прийом і вимірявши цукор крові до їжі, ви можете ввести відповідну дозу інсуліну короткої дії. А потім перевірити цукор крові після їжі. Не рекомендовано з’їдати за кожний прийом їжі більше 7-8 ХЕ.

Таким чином, для хворого на цукровий діабет I типу (за умови нормальної ваги), що знаходиться на правильному режимі інсулінотерапії, головним є не те що є, а те як правильно підрахувати вміст вуглеводів в їжі.

Алкоголь і цукровий діабет

Хотілося б також сказати кілька слів про прийом алкоголю при цукровому діабеті. Алкоголь має специфічною дією на пацієнтів з цукровим діабетом, що знаходяться на інсулінотерапії або цукрознижувальних препаратах. У таких пацієнтів прийом алкоголю може викликати зниження рівня цукру в крові до стану гіпоглікемії, яка може бути небезпечна для життя. Відбувається дане явище внаслідок того, що спирт має властивість гальмувати вихід з печінки запасів цукру і звичайна доза інсуліну в цьому випадку виявляється надлишковою.

При цьому в стані алкогольного сп’яніння хворий може не звернути уваги на перші ознаки гіпоглікемії і не прийняти своєчасних заходів щодо її усунення. А навколишні можуть віднести погіршення самопочуття до стану сп’яніння.

Прийом наслідках алкогольних напоїв у невеликих дозах дозволений лише пацієнтам, які у стані компенсації. Вид алкоголю та дози слід обов’язково обговорити з лікарем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *