28 Кві

Лляна олія має бути в раціоні кожного сердечника

Лляна олія має бути в раціоні кожного сердечника

Льняна олія має бути в раціоні кожного сердечникаЛляна олія займає лідируючу позицію серед рослинних масел.

Протягом тисяч років це унікальна рослина застосовують не тільки в текстильній і харчовій промисловості, а й у медицині. Важко повірити, однак крихітні насіння льону, відомі своїм специфічним запахом і гіркуватим смаком, – це найбагатше джерело поліненасичених жирних кислот, за змістом яких він в 2 рази перевершує риб’ячий жир. Дослідження впливу на організм цієї рослини вже довели, що лляне насіння знижує розвиток раку молочної залози, передміхурової залози і товстої кишки, а також перешкоджає легеневим захворюванням.

А ще вчені визначили, що насіння льону здатне знижувати ризик серцево-судинних захворювань, інсульту і діабету. У чому ж полягає секрет цілющих властивостей льону?

До складу лляної олії входить велика кількість вітамінів та інших біологічно активних сполук, необхідних для нашого здоров’я. Проте свою репутацію лляне масло завоювало завдяки кільком з них:

  • альфа-ліноленова кислота – 60% (Омега-3);
  • лінолева кислота – 20% (Омега-6);
  • олеїнова кислота – 10% (Омега-9);
  • інші насичені жирні кислоти – 10%. – жирні кислоти необхідні серцю.

Лляна олія має величезну користь для здоров’я серця. Крім лігнанів – фітоестрогенів, що володіють антиканцерогенними і антибактеріальними властивостями, олія містить альфа-ліноленову кислоту. Ця кислота вважається незамінною, бо не може вироблятися в організмі, а забезпечується зовнішніми джерелами. Вона, як і інші жирні кислоти, необхідна для життєдіяльності клітин, підтримки нормального кров’яного тиску і інших важливих функцій організму.

Ряд демографічних досліджень показав, що альфа-ліноленова кислота зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, уповільнює згортання крові, а також зменшує утворення тромбів. Це сприяє зниженню ризику інфаркту та інсульту у хворих на атеросклероз і діабет на 37%.

Крім того, споживання лляної олії і льняної муки знижує рівень холестерину в крові. Лляна олія допомагає при лікуванні і профілактиці грудної жаби і гіпертонії, так як запобігає запальні реакції, що ведуть до утворення нальоту на стінках артерій і порушень кровообігу.

Омега-6 і Омега-3: де користь, а де шкода?

Існує безліч хвороб, під час яких організму необхідно лляне масло і те, що у ньому Омега-3 і Омега-6. Тим, хто регулярно вживає лляне масло можна не боятися таких серйозних захворювань, як діабет, атеросклероз, ішемічна хвороба серця та інші.

Вченими не раз доведено, що для нормальної життєдіяльності в організмі людини має бути баланс Омега-6 і Омега-3 жирних кислот. У нормі це співвідношення має дорівнювати 4:1.

Джерелом Омега-6, крім лляної, є також соняшникова, соєва, рапсова, гірчична та оливкова олії. А ось Омега-3 є в достатній кількості лише в риб’ячому жирі і льняній олії. У цьому полягає унікальність лляної олії, звідси і його специфічний запах, що нагадує нам знайомий з дитинства риб’ячий жир. Цей запах є показником чистоти і високої якості олії, а також доказом того, що його не змішали з іншими рослинними оліями.

Тим, хто вживає лляне масло, слід пам’ятати і про один істотний недолік жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Справа в тому, що вони надзвичайно схильні до окислення, особливо Омега-3. Швидше за все цей процес відбувається при нагріванні жирів і при взаємодії з повітрям. У результаті утворюється величезна кількість вільних радикалів, що негативно впливають на весь організм.

Перед вживанням лляної олії в їжу обов’язково перевірте її термін придатності. Зберігати масло рекомендується в холодильнику, в щільно закупореній скляній пляшці. Ні в якому разі не смажте на лляній олії, оскільки це веде до миттєвого окислення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *