06 Лис

Невідомі властивості соєвого соусу

Невідомі властивості соєвого соусу

Невідомі властивості соєвого соусуСмак соєвого соусу неможливо сплутати ні з одним іншим. Саме він здатний зробити з страви шедевр і при цьому абсолютно не перевантажити його калоріями. Але не тільки смак приваблює в цій темно-коричневій специфічній рідині.

Вчені встановили, що соєвий соус може ще і допомогти бути здоровим і молодим. Властивості соусу з соєвих бобів обумовлені його унікальним складом і технологією приготування цього продукту. Але як отримати з нього тільки користь і чому важливо включати його до складу страв?

Ферментативне збагачення соусу

Отримання соусу дещо специфічне і багато людей гидують його вживанням саме через технології його приготування. В ідеалі відпарені соєві боби поміщаються з пшеницею і сіллю в поліетиленові пакети і витримують в природних умовах під впливом тепла і сонячного світла. З плином часу починається переробка компонентів бобів в результаті натурального бродіння. З білків утворюються амінокислоти, а складні вуглеводи перетворюються в більш прості. Ці компоненти відмінно засвоюються організмом і швидко досягають органів-мішеней.

Амінокислоти забезпечують організм субстратами для повноцінного синтезу білка і живлення нервової системи, серця, збагачення крові. Прості вуглеводи дають клітинам компоненти для енергетичного обміну. Особливо потребують простих вуглеводах тканини серця і церебральні клітини. Багатий соєвий соус і вітамінами, які надходять до нього з соєвих бобів і пшениці. Мінеральний склад зерна і бобів також практично повністю зберігається в соусі. І хоча споживається соус в основному в невеликих кількостях, але організм все одно отримує достатню концентрацію цінних для здоров’я і метаболізму речовин. Це спостерігається із-за того, що соус – своєрідний концентрат користі сої та пшениці.

Цінні соєві властивості

Високий вміст вітамінів групи В робить соус корисним при неврологічних захворюваннях, виснаженні нервової системи, при серцево-судинних патологіях. В ході експериментальних спостережень відзначено, що після вживання соєвого соусу поліпшується кровообіг. Причому посилення кровотоку спостерігається як у великих судинах, так і в мікроциркуляторному руслі. Це означає, що споживання соєвого соусу може сприяти усуненню ішемії тканин, є профілактикою патологій, пов’язаних з порушеннями кровообігу.

Виявлені в соусі і речовини з антиоксидантною активністю. Вони надають соусу позитивні терапевтичні властивості. По-перше, це здатність усувати оксидантный стрес клітин. Це важливо при інтоксикаційних процесах в організмі, а також при будь-яких хронічних патології, запальних захворюваннях. Речовини з антиоксидантною активністю дозволяють знижувати ризик онкологічних патологій. Це відбувається через зменшення ймовірності появи мутацій на клітинному рівні.

При експериментах сінгапурських учених було встановлено, що соєвий соус перевищує червоне вино і аскорбінову кислоту по активності проти вільних радикалів. Саме завдяки боротьбі з вільними радикалами соєвий соус цінний для запобігання старіння організму.

Не варто скупитися при виборі соєвого соусу, так як дешеві коричневі розчини в пластикових пляшках соусом з сої природного походження не є. Вони можуть навіть бути небезпечними для організму, провокувати алергії та отруєння токсичними домішками, які використовуються в технологічному виробництві. Тільки соус з складом з сої, пшениці і солі авторитетного виробника може розглядатися як справжній, безпечний і справді корисний. Саме його рекомендують дієтологи і лікарі додавати в салати, м’ясні страви, використовувати для приготування складних соусів і простих маринадів. До речі, соєвий соус дозволяє знижувати калорійність їжі, так як замість майонезу або масла можна додати тільки його.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *