09 Кві

Рибна дієта підвищує ризик розвитку діабету

Рибна дієта підвищує ризик розвитку діабетуУ 1,17 рази частіше діабетом страждають ті, хто їсть рибу два-чотири рази на тиждень. А у тих, хто вживає рибні страви п’ять і більше разів на тиждень, ризик виникнення недуги підвищений в 1,22 рази.

Вживання рибних блюд може знизити ризик розвитку захворювань серця, проте не захищає від діабету.

Дослідники з Гарвардської школи громадського здоров’я (США) провели дослідження і з’ясували, що рибна дієта не знижує ризик виникнення діабету. Більше того, поїдання двох і більше рибних страв на тиждень цей ризик навіть збільшує.

Експерти досліджували 152700 жінок і 42 504 чоловіків і спробували встановити, чи існує зв’язок між вживанням риби і жирних кислот Омега-3 і розвитком діабету. За вісімнадцять років спостережень діабет був діагностований у 9380 піддослідних.

Вивчивши ряд важливих чинників (спосіб життя учасників, стиль їх харчування, масу тіла, спадкову схильність до діабету, прийом гормональних засобів), вчені дійшли висновку, що ризик діабету збільшувався при споживанні великої кількості жирних кислот Омега-3. У 1,17 рази частіше недугою страждали ті, хто їв рибу два-чотири рази на тиждень. А у тих, хто вживав рибні страви п’ять і більше разів на тиждень, ризик діабету був підвищений в 1,22 рази.

Однак не варто забувати про користь, яку приносять жирні кислоти Омега-3: вони захищають людину від вікового слабоумства. Вірогідність розвитку деменції знижується на 19%, якщо частота вживання рибних страв збільшується до декількох днів на тиждень за умови, що до цього людина не їла рибу зовсім. Ризик знижується в тій же мірі, якщо пенсіонер, досі влаштовував пару-трійку “рибних днів» на тиждень, починає харчуватися цим продуктом щодня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *