11 Кві

Цибуля – Ліки від усіх хвороб!

Цибуля – Ліки від усіх хвороб!

У Вас сильний бронхіт і душить кашель? Або Ви, не дай бог, випадково порізалися або обпеклися, коли метушилися на кухні? А може бути, Ви не можете заснути, а вдома, як на зло, немає снодійного? Чудо-таблетку, яка здатна допомогти в будь-яких випадках і яка могла б вилікувати і зцілити від усіх хвороб одразу, ми Вам, на жаль, а може бути, і на щастя, запропонувати не зможемо.

Та й хіба Вам не набридло напихати себе ліками, коли сама природа дає нам стільки можливостей, в тому числі натуральних продуктів, які можна використовувати не тільки в кулінарії, але і в якості лікарських засобів.

Одним з таких корисних продуктів здавна вважається цибуля. Всі ми знаємо, що в процесі приготування їжі вона відіграє особливу роль. Без неї багато традиційних страв були б позбавлені свого смаку і пікантності. Цей воістину цілющий овоч здатний вилікувати від цілого ряду хвороб, полегшити неприємні симптоми і допомогти в боротьбі з тяжкими недугами. Вчені давно намагаються знайти пояснення цибулевого феномену і періодично відкривають все нові і нові його властивості і можливості.

зелена цибуляЧасом ми, абсолютно не замислюючись, додаємо зелені стебла цибулі та її цибулини в салати, супи, гарніри. Ми кладемо цей овоч у багато блюд, щоб додати їм гостроту, пікантність і аромат. При цьому хтось узагалі не любить цибулю за її специфічний смак і за сльози, які вона здатна викликати, коли її ріжеш. А хтось, навпаки, з великою охотою любить з’їсти сиру хрустку м’якоть вприкуску з чорним хлібом. І лише деякі знають про те, що цибуля здавна застосовується в народній медицині для лікування найрізноманітніших захворювань. Знаючи про лікувальні якості цього овочу, розумієш, що в деяких випадках зовсім не обов’язково ковтати пігулки, достатньо просто завжди тримати вдома в запасі цибулину.

На сьогоднішній день цибуля є найбільш поширеною рослиною з усіх цибулинних. Про неї було відомо людям кілька тисяч років тому. Наші далекі предки застосовували його не тільки при приготуванні їжі, але і використовували як лікувальний засіб. Вважалося, що цибуля накопичує цілющу енергію землі і може поділитися нею з людиною. Про властивості цибулі наповнювати організм цілющою силою було відомо ще в давнину. Невипадково в далекі часи цей овоч додавався в їжу воїнів.

Більш того, на Русі свято вірили, що запах цибулі здатний навіть відганяти хвороби. У ті далекі часи, коли в нашій країні лютували справжні епідемії, що відносила тисячі життів, багато хто вішав тугі зв’язки з цибулин при вході в кожну хату. З часом цибуля стала незамінним інгредієнтом як на кухні, так і в медицині. Зараз достеменно відомо, що цибуля є одним з найбільш корисних продуктів. Встановлено, що він захищає від вірусів і здатний навіть запобігати ріст ракових клітин.

Величезна цибульна різноманітність

Цибуля – це наукова назва рослин роду дворічних і багаторічних, що відносяться до сімейства Цибульні, яке походить від латинського слова «allium». Останнє походить від латинської назви часнику, яке, в свою чергу, ймовірно, пов’язано з кельтським словом «all», що перекладається як «пекучий». Згідно з іншою версією, це слово походить від лат. «Halare», що означає «пахнути».

Перш ніж ми докладніше зупинимося на лікувальних властивостях багаторічної трав’янистої рослини під назвою цибуля, слід розповісти, що вона буває декількох видів. Так, більшість з нас знайомі з жовтою, білою і червоною цибулею. А ось про те, що на світі існує ще цибуля – порей, шалот, рамп, зелена цибуля, джусай, знають не всі.

жовта цибуляІ почнемо ми свою розповідь з самого поширеного в нашій країні цибулі, а саме – жовтої. Це найгостріший з усіх відомих видів. Її гострий смак пояснюється високим вмістом гірких речовин – глюкозидів і ефірних масел. Однак у процесі приготування жовтих цибулин її гострота йде, залишаючи на пам’ять характерний аромат. Бувають також солодкі сорти жовтої цибулі, які менш знайомі простим громадянам.

Розповідаючи надалі про лікувальні властивості цибулі, ми будемо говорити, насамперед, про жовтий вид. При приготуванні різних рецептів, які допоможуть впоратися з різними недугами, беруться тільки ці гострі цибулини, покриті золотистою шкіркою.

Українцям також знайома червона цибуля. Вона з’являється на наших ринках у вигляді яскравих цибулевих кіс рожево-фіолетового кольору, які привозяться з Криму пізнім літом – ранньою осінню. Ця цибуля зазвичай настільки солодка, що її можна їсти просто так, абсолютно не боячись отримати град сліз із очей. Деякі не лише додають цю цибулю в страви, але і просто не можуть встояти перед спокусою поласувати хрусткою соковитою м’якоттю кримського «лагоміна» без будь-якої обробки.

Існує також біла цибуля, яка не надто популярна у нашій країні, але дуже активно застосовується в латиноамериканській кухні. Вона не така гостра, як жовта, а ось аромат у неї, навпаки, яскравіший. Однак слід приготуватися до того, що такий вид швидше псується, ніж жовтий і червоний, так що необхідно дотримуватися особливих умов зберігання. Зберігати таку цибулю треба тільки в сухому, добре вентильованому приміщенні.

Щоб не виникало плутанини, зазначимо, що зеленою цибулею за традицією називають молоде листя («пір’я») будь-якого цибулі. Ці паростки дуже багаті активними вітамінами і мінеральними речовинами, в тому числі залізом, каротином і вітаміном С.

Особливий вид запашного цибулі, що росте в Східній Азії, називається – джусай. ЇЇ ще називають запашна цибуля. Вона духмяна і м’якше інших видів, при цьому антимікробних властивостей у неї не менше, ніж у часнику. Та й на смак вона більше схожа як раз на останній. Абсолютно всі частини рослини їстівні. Однак в їжу частіше вживаються листя, яке має неповторний цибульно-часниковий смак.

Цибуля – порей схожа на гігантську зелену, але має більш багатий смак і аромат. Таку цибулю кладуть у супи, соуси, страви з овочів, а також подають на гарнір до м’яса і птиці.

Цибуля-шалот менш гостра на смак в порівнянні з ріпчастою цибулею, але зате більш ароматна і запашна в порівнянні з цибулею-пореєм. Такий вид використовують при приготуванні тих страв, в яких не повинен бути присутнім солодкуватий смак, характерний для інших сортів цибулі. Як правило, в їжу вживають молоді листки цибулі-шалот, а з його цибулин роблять пікантні соуси.

Мало хто знає, що черемша також є цибулею. Її також називають дикий часник, або колба. Під назвою «черемша» ховаються відразу два її різновиди, кожна з яких володіє характерним часниковим запахом – це цибуля ведмежа і цибуля переможна. Листя черемші використовують в їжу в сирому і маринованому вигляді, в гарячих стравах, в хлібі і навіть пирогах.

Існує також ще один мало відомий вид цибулі, який носить назвою рамп. Це ще один представник конвалієвих цибулин, який ще називають цибулями канадсій. За зовнішнім виглядом він трохи нагадує шніт-цибулю, однак у нього більш яскравий і стійкий часниковий присмак.

У загальній складності в роду цибулевих налічується близько 300 видів. Але ми не будемо більше втомлювати Вас розповідями про кожного з цих видів, а перейдемо до більш важливої ​​частини свого оповідання.

Поживні речовини в цибулі

червона цибуляОтже, розповідаючи про цілющі властивості цибулі, не можна не згадати, що вона, насамперед, багата мінеральними солями калію, кальцію, магнію і фосфору. Крім цього, в нії є залізо і каротин, яким також багата морква.

Можливо, ми когось здивуємо, якщо скажемо, що в деяких сортах цибулі міститься навіть цукор (глюкоза, фруктоза, сахароза, мальтоза).

Також в цибулинах присутні лимонна, яблучна, нікотинові кислоти, вітаміни В, азотисті речовини і навіть вітамін С. Особливо багато його міститься в зеленому «пір’ї» цибулин. У них також містяться цукри, білки.

У цибулинах і листках міститься також ефірне масло, що додає їм специфічний запах і гострий смак, а також сірковмісні сполуки, йод, пектинові речовини, глікозиди.

Є в ріпчастій цибулі і особливі леткі речовини під назвою фітонциди, які згубно діють на багато видів хвороботворних і гнильних мікробів. Як встановили вчені, навіть невелика з’їдена частина цибулини може вбити в порожнині рота абсолютно всі мікроби. Достеменно відомо, що фітонциди здатні знищити дифтерійну паличку і туберкульозну паличку Коха.

Фахівці кажуть, що найбільшою цілющою силою володіє основа цибулини і прилегла до неї область, тому при чищенні намагайтеся сильно її не зрізати. Причому вважається, що червона цибуля більш корисна, ніж біла або жовта цибуля. Медики радять саме її частіше застосовувати в кулінарії.

Цілющі властивості цибулі

Лікувальні властивості цибуліЯкими тільки властивостями не володіє цибуля! Її можна вважати панацеєю, якщо не від усіх хвороб без винятку, то від більшості вже точно. Отже, цибуля володіє, в першу чергу, бактерицидними і антисептичними властивостями. Як Ви, вже, напевно, зрозуміли, вона здатна битися і здобувати перемогу над різними вірусами, мікробами і бактеріями.

Саме тому вважається, що цибуля здатна підвищити опір організму до інфекційних захворювань. Її застосовують як при звичайних простудних захворюваннях, так і в якості профілактики грипу. У зв’язку з насуванням епідемій грипу всім нам слід замислитися: а чи не прикупити нам собі додому побільше цибульки? Вже все трохи краще, ніж жменями потім тріскати ненависні ліки. Якщо Ви не полінуєтеся по кілька разів на день прикладати до носа шматочки вати, змочені свіжим соком цибулі, або будете періодично змащувати слизову оболонку носа ним, шанс заразитися грипом буде мінімальним.

Не вірите? Тоді Вас, напевно, більше переконає наступна інформація: спостереження, які були проведені за працівниками теплиць, де вирощується цибуля, показали, що цим людям навіть у період епідемії грипу вдавалося не захворіти, на відміну від всіх інших.

Ну а що робити, якщо якесь інфекційне захворювання все-таки не обійшло Вас стороною? Тоді Вас знову виручить все та ж цибуля. Її фітонциди корисно вдихати при ангінах і запальних процесах в легенів. Корисні властивості цибулі застосовують для лікування нежиті і при застуді.

Свіжий сік цибулі, змішаний навпіл з медом, використовується також при лікуванні бронхіту, запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів і кашлю. Пом’якшити останній допоможе цибуля, яку дрібно нарізали, зварили в молоці і дали настоятися протягом 4 годин. Отриманий настій треба процідити і застосовувати по 1 столовій ложці щогодини. Для лікування кашлю можна також натерти на тертці очищену ріпчасту цибулину і змішати отриману кашку з гусячим жиром. Втирайте цю суміш в область грудної клітини та шиї на ніч. Тільки не забудьте обв’язати цю область теплою хусткою.

Немає апетиту? І в цьому випадку Вам на допомогу прийде цибуля: вона і з апетитом допоможе, і засвоєнню їжі посприяє, у травлення поліпшить, і виручить Вас при шлунково-кишковому розладі, що супроводжується недостатньою руховою діяльністю шлунка. Крім цього, цибулина здатна посприяти кращій засвоюваності організмом поживних речовин.

Болить голова? Тоді швидше відправляйтеся на кухню за цибулею. Приклавши свіжонарізані кільця до скронь, вже через хвилин 20-30 Ви відчуєте, як головний біль почне проходити. Щоб домогтися такого ж ефекту, потримайте шматочок сирої цибулі біля носа.

Широко застосовують цибулю в медицині і в якості протиглистового засобу. Для цього рекомендується натще з’їдати по 2-3 цибулини. Можна також скористатися наступним рецептом: цибулину залити склянкою теплої води і настояти протягом 8 -10 годин. Приймати настій по півсклянки натщесерце. Але як і у всьому, знайте міру! Курс лікування не повинен перевищувати 3 днів.

Виручить цибулю і при гіпертонії, і при цинзі. У першому випадку лікарі радять з’їдати щодня по 1-2 шт. свіжих цибулин. У другому – просто частіше їжте як самі цибулини, так і зелені пір’я.

Сік з цибулі використовується для лікування грибкового захворювання шкіри. Успішно застосовують цей овоч у лікуванні дерматитів, при видаленні мозолів і бородавок. Якщо Ви давно хочете вивести це шкірне новоутворення, наносите щодня на проблемне місце кашку з тертої цибулі 1 раз. Однак перш ніж це робити, проконсультуйтеся з лікарем. Тільки він зможе сказати Вам, чи дійсно Ви намагаєтеся вивести бородавку, а не щось інше, причому аж ніяк не шкідливе.

Цибуля також рекомендується застосовувати при неврастенії і безсонні. Виручить цибулю і у випадку з ревматизмом. Для цього також буде потрібно приготувати цибульну кашку.

У народній медицині є рецепти з цибулею, які можна застосовувати для лікування та профілактики атеросклерозу. У цьому випадку краще використовувати суміш з рівних частин свіжої цибулі і меду.

Допомагає цибуля в боротьбі із зайвими кілограмами. При ожирінні, зокрема, рекомендується застосовувати цибулю-порей. Вона також допомагає при відкладенні солей і при сечокам’яній хворобі.

Відомі також сечогінні властивості ріпчастої цибулі. Для цього 2-3 подрібнені цибулини залийте 1 склянкою теплої води, настоюйте 8 годин і процідіть. Приймайте настій по одній чверті склянки 2-3 рази на день.

Деякі дослідження показують, що цибуля здатна запобігати розвитку хвороб серця.

Також вчені намагаються довести, що ці овочі, не всіма улюблені через свого специфічний смак і запах, здатні запобігти навіть раку. Наприклад, італійські вчені з’ясували, що цибуля може скоротити серед жінок ризик розвитку раку ендометрію. В ході проведених раніше досліджень з’ясувалося, що ті представниці прекрасної статі, які регулярно вживали цибулю, значно рідше хворіли цією страшною хворобою.

Лікарі встановили, що постійне вживання цибулі сприяє зменшенню вмісту холестерину в крові. Для тих, хто не знає, нагадаємо, що підвищений рівень холестерину небезпечний ймовірністю серцевих нападів і інсультів. Знизити його рівень можна за допомогою цибулі, причому краще всього червоної. Як з’ясували китайські вчені, червона цибуля перешкоджає розвитку серцевих недуг якраз за рахунок своєї здатності виводити з організму «поганий» холестерин і зберігати «хороший», який, навпаки, захищає серце. До таких висновків недавно прийшли вчені з Китайського університету Гонконгу, які провели експеримент з хом’яками.

Тварин, що сидять на дієті, багатій на холестерин, постійно годували червоною цибулею. Через кілька тижнів, у хом’яків були взяті аналізи, які показали, що рівень «поганого» холестерину, або ліпопротеїнів низької щільності, знизився в середньому на 20%. При цьому ніякої зміни рівня ліпопротеїнів високої щільності у піддослідних зафіксовано не було.

Між тим, відомо, що цибуля можна і навіть потрібно застосовувати при діабеті. Для цього парочку подрібнених цибулин залийте 2 чайними чашками теплої води, витримайте 8 годин, процідіть – настій готовий. Його потрібно пити по півсклянки 3 рази на день.

Завдяки своїм антисептичним властивостям цибуля – гарний помічник при порізах та опіках. Прикладіть до рани половинку цибулини або кашку з тертої цибулі, і Ви побачите, що біль пройде, а процес загоєння рани піде куди швидше. Допоможе цибулинка і при укусах комарів. Розріжте цибулину навпіл, прив’яжіть на місце укусу і незабаром Ви про нього навіть не згадаєте.

Цибулю можна використовувати при лікуванні абсцесів і фурункулів. Для цього накладете на хворе місце кашку з запеченої цибулі і забинтуйте. Міняйте пов’язку раз на день. Незабаром Ви помітите, що цибуля буде «витягувати» гній з рани, яка потім потихеньку почне гоїтися.

Корисні властивості цибулі використовуються для зміцнення і зростання волосся. Для цього використовується як сік цибулі, так і відвар цибульного лушпиння. Відростити пишну шевелюру Вам допоможе наступний рецепт: змішайте 1 столову ложку коньяку, 4 столових ложок соку цибулі, 4 столові ложки реп’яхової олії. Отриману суміш втирайте в шкіру голови. Покрийте голову рушником і ходіть так приблизно 1-2 години. Після цього ретельно промийте волосся. Якщо робити такі маски хоча б раз на тиждень, то волосся помітно зміцняться, і Ви побачите, як швидко воно почне відростати.

Цибуля допоможе Вам навіть у випадку, якщо Ви оголосили боротьбу своїм веснушкам. Для цього необхідно щодня протирати обличчя свіжою цибулиною. Цей же спосіб допоможе очистити Вам лице від плям, якщо такі на ньому є.

Ну й гарна новина для чоловіків! Особливо тих, які полюбляють цибулю. Його свіжий сік робить позитивний вплив на підвищення статевої потенції. Так що їжте цей овоч, дорогі чоловіки, побільше і почастіше.

Звертаємо Вашу увагу на те, що цибулю не слід застосовувати при хворобах шлунка з підвищеною кислотністю, серця і печінки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *