14 Кві

Від жирної їжі люди дурнішають

Від жирної їжі люди дурнішаютьВід оцту оцтяться, від здоби здобляться, від гірчиці гірчаться – так вважала Аліса з казки Льюїса Керролла.

А от від їжі з високим вмістом жирів … дурніють!

Британські дослідники з’ясували, що всякі пончики, тортики, крекери та інші продукти, насичені жирами знижують нашу можливість концентруватися і мислити. Причому відбувається це не за якісь там роки і десятиліття, а буквально на кілька днів.

Взагалі-то, від солодощів одні проблеми, якщо вірити медицині. Пироги і різні там шоколадні бісквіти призводять до ожиріння, діабету, хвороб серця, високого рівня холестерину, високого тиску, руйнування зубів і безлічі інших неприємних, а часом і смертельно небезпечних хвороб. Правда, всі вони (крім ожиріння) розвиваються з часом, часом проявляючись у другій половині життя. Це так званий довгостроковий негативний ефект жирної їжі.

Але виявляється, є і короткостроковий. Додайте кілька тістечок у ваш щоденний раціон, і ви почнете туго міркувати, як встановили вчені з Оксфордського університету. Та ще до того ж і втратите форму. Через дев’ять днів «жирової» дієти пацюки в лабораторії настільки ослабли, що могли бігти лише на 50% сили, яку демонстрували їх родичі, що знаходяться на дієті з низьким вмістом жирів.

За щурам ж вдалося з’ясувати і ступінь ураження розумових здібностей. Ні, тварин не просили розгадувати кросворди. Вже давно вчені перевіряють гостроту щурячого розуму за допомогою спеціальних лабіринтів. Щури, що харчувалися жирною їжею, долали ці лабіринти з куди більшим зусиллям, ніж ті гризуни, яких годували як звичайно.

«Жахаючими» назвав результати цих досліджень професор Оксфорда Кіран Кларк. «Ми з’ясували, що жирні продукти чинять негативний вплив на організм навіть за дуже короткий період, – каже Кларк. – Пошкоджується не тільки тіло, а й мозок».

Але чому жир дає такий ефект? Виявляється, поїдання жирів веде до зростання рівня протеїнів, що негативно позначається на роботі серця. Це і знижує наші фізичні можливості. Щодо мозку, то науці вже давно відома роль дієти з високим вмістом жиру, яка веде до значного скорочення когнітивної діяльності мозку і утворення таких найнебезпечніших захворювань, як наприклад хвороба Альцгеймера.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *