16 Кві

Відмова від смаженої їжі покращує здоров’я і підсилює захист організму

Відмова від смаженої їжі покращує здоров’я і підсилює захист організму

Відмова від смаженої їжі покращує здоров'я і підсилює захист організмуСкоротивши споживання смажених і оброблених харчових продуктів, можна поліпшити своє здоров’я завдяки відновленню природних захисних сил організму, незалежно від віку або стану здоров’я, стверджують медики.

Такі переваги зберігаються навіть без зміни калорійності харчування або рівня споживання поживних речовин. Клініцисти медичної школи Mount Sinai (США) стверджують, що завдяки такому простому дієтичному втручанню можна не тільки значно скинути зайву вагу, але і запобігти розвитку небезпечних хронічних хвороб, включаючи діабет, серцеві і ниркові хвороби.

Ендокринологи провели чотиримісячне дослідження за участю 350 осіб у віці 18-60 років і встановили, що відмова від смаженої їжі призводить до скорочення впливу на клітини токсинів під назвою кінцеві продукти посиленої глікації або AGEs. Було доведено, що всього через місяць у добровольців на 60% скоротилися рівні AGEs, ліпідного перекису, маркерів запалення та біомаркерів судинної функції в крові. Крім того були помічені позитивні зміни в клітинних рецепторах під назвою AGER1, які мають вирішальне значення для очищення організму від токсичних AGEs. Завдяки зміні харчування навіть у пацієнтів з нирковими діагнозами число копій гена AGER1 відновилася до нормального рівня.

Вчені припустили, що окислювачі грають більш активну роль, ніж генетика, в придушенні захисних процесів організму, необхідних для боротьби із запаленням, старінням і різними захворюваннями. Гарна новина полягає в тому, що, на відміну від генетики, ми можемо самостійно контролювати рівні окислювачів, змінивши раціон харчування. AGEs є шкідливими складовими, в достатку присутніми у фаст-фуді і утворюються в продуктах при обсмажуванні, приготуванні на високій температурі і при пастеризації. Сушені, копчені або приготовані на грилі продукти теж «збагачені» такими небезпечними токсинами. Як пояснюють медики, коли ці токсини потрапляють в організм, вони затримуються в тканинах і окислюють їх, провокуючи запалення. Лікарі настійно рекомендують уникати смаженої їжі і готувати їжу на пару або варити і тушкувати продукти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *