30 Бер

Вплив поганого харчування на шкіру

Вплив поганого харчування на шкіруПроблеми з травленням майже завжди відбиваються на шкірі.

Захворювання шлунково-кишкового тракту – найбільш поширена причина появи прищів у зрілому віці, стверджують лікарі. Неправильне харчування, дисбактеріоз, надмірна пристрасть до гострого або жирного можуть не тільки відбитися на роботі кишечника, але і викликати шкірні реакції.

Шкіра – це, мабуть, самий чуйний індикатор неполадок в шлунково-кишковому тракті. Як показують дослідження, у більшості людей, які страждають акне, це захворювання викликане не дерматологічними проблемами, а порушеннями в роботі шлунку і кишечника.

Поява шкірних висипань у віці від 20 до 40 років, як правило, пов’язано з синдромом подразненої кишки або дисбактеріозом. Для того щоб у цьому переконатися, найчастіше досить вивчити географію появи прищів. За словами медиків, якщо висипання локалізуються на лобі або щоках – це вірна ознака ураження органів ШКТ. «Гіперфункція сальних залоз при виробленні сала – єдина причина виникнення висипань, яка може бути викликана незбалансованою дієтою, коли в щоденному меню людини переважають вуглеводи, в той час як організм потребує аміно-і жирних кислотах, – розповів гастроентеролог Ілля Костін. – Тому коректування стилю харчування здатне не тільки вилікувати навіть самі запущені випадки акне, але і усунути саму причину їх виникнення. Втім, прямого зв’язку між звичним раціоном і шкірними запаленнями немає, проте в ході численних досліджень було встановлено, що здоров’я шкіри багато в чому залежить від стану ШКТ. Це пов’язано з тим, що мікрофлора кишечника – це 70% імунітету, який перешкоджає виникненню інфекції і запалень.

Консультація у кваліфікованого фахівця, курс косметичних процедур і збалансована дієта – ось три складових успішної боротьби з шкірними проблемами. Але навіть при дотриманні цих умов обстеження і лікування акне займе чимало часу. Тому особливо нетерплячих пацієнтів медики застерігають від самодіяльності в цьому питанні, яка тільки відстрочить процес одужання, і закликають сконцентрувати свою увагу на складанні дієти. «У першу чергу з раціону слід виключити все жирне, борошняне і гостре, а також їжу з високим вмістом всіляких консервантів і ароматизаторів, – пояснила лікар-дієтолог Ірина Альохіна. – Не варто захоплюватися кавою, алкоголем, соліннями і прянощами, краще зробити акцент на здорову натуральну їжу. При цьому намагайтеся не допускати проблем зі стільцем: очищення організму має бути регулярним».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *